Sprawozdanie z wycieczki seniorów do Grudziądza

W dniu 9 listopada odbyła się wycieczka do Grudziądza w ramach projektu „Do Grudziądza po zdrowie, urodę i kulturę”.
W wycieczce wzięło udział 49 seniorów.
Na miejscu czekał na nas przewodnik przebrany za Krzyżaka – p.Wiesław, co spowodowało, iż wszyscy chcieli mieć z nim zdjęcie. Pan Wiesław zapoznał nas z historią miasta, która nierozerwalnie łączy się  z Wisłą, a co za tym idzie flisakami. Następnie, idąc wzdłuż spichlerzy weszliśmy na teren starego miasta i twierdzy, gdzie pięknie prezentuje się Wieża Klimek, na którą się dzielnie wspięliśmy. Z góry roztaczał się widok na miasto i Wisłę, która – nieco leniwie – ciągle płynie  do Gdańska  :). Zwiedziliśmy także  dawne  Kolegium Jezuickie.
Po prawie 3 godzinnym spacerze zjedliśmy obiad i przyjemnie rozleniwieni pojechaliśmy do basenów termalnych, gdzie 2 godziny moczyliśmy się w solankach.
Na koniec wizyta w tężni ‚Piramida” i w dobrych humorach, choć trochę zasoleni wróciliśmy do Gdańska.
  • IMG_20191109_170635968
  • IMG_20191109_130637705
  • IMG_20191109_122928300
  • IMG_20191109_121945622_HDR
  • IMG_20191109_114815908_HDR
  • IMG_20191109_104955300_HDR
  • IMG_20191109_103917591_HDR

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.